Krissie Lenting

My personal blog

Insecticide onderdrukt immuunsysteem bij

Een reactie plaatsen

Artikelen zoals verschenen in ‘Bionieuws’, vakblad voor biologen. Dit in het kader van mijn communicatiestage. Voor meer info, kijk ophttp://www.bionieuws.nl

Het insecticide clothiandine tast de antivirale afweer van de honingbij aan. Dat schrijven onderzoekers in PNAS op 21 oktober. De neonicotinoïde blijkt in te grijpen op een eiwitcomplex met de naam nuclear factor κB, waardoor het het aangeboren immuunsysteem van de bij remt. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat onder aldus verzwakte bijen het kreukelvleugelvirus zich veel sneller kan verspreiden dan onder gezonde bijen. Ook bij niet-dodelijke hoeveelheden insecticiden treden deze effecten al op. De onderzoekers denken dat de bevindingen belangrijke implicaties zullen hebben voor de toxicologische- en risicobeoordelingsstudies. De Europese Commissie stemde op 29 april al voor een verbod op het gebruik van een aantal neonicotinoïden.

Auteur: krissielenting

Student Biomedical Sciences aan de Radboud Universiteit Nijmegen Nog volop zoekende naar de betekenis van het leven. Kritisch, sarcastisch en soms cynisch. Dit maak het leven niet altijd even makkelijk! Interesses: wetenschap, lezen, films, lekker eten en gezelligheid.

Plaats een reactie